Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Ρημάζει το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Καστοριά


Ρημάζει το μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Καστοριά
της Δώρα Κωτσοπούλου

Αδιαφορία και εγκατάλειψη: οι δύο λέξεις συνθέτουν απόλυτα το σκηνικό που αντικρίζει ο σημερινός επισκέπτης σε πολλά μνημεία της Καστοριάς, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλης μας. Ένα από αυτά είναι και το μνημείο της γενοκτονίας των Ποντίων, το οποίο είναι θύμα της αδιαφορίας των τοπικών αρχών. «Το μνημείο της γενοκτονίας το έχουμε για καμάρι εμείς οι Πόντιοι»


 Συγκριμένα, σε κατάσταση αλλοίωσης της εικόνας του βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το μνημείο της γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς τα νερά που εκπέμπουν τα μπεκ, έχουν κάνει σημαντικές ζημιές στο μνημείο το οποίο αποτελεί κορωνίδα ιστορικής και κοινωνικής μνήμης των Ποντίων. Πέρα όμως από αυτά, τόσο το μάρμαρο όσο και το μνημείο δέχονται πολλές προσβολές από παιδιά.

 Την αντίδραση του εκδήλωσε, μιλώντας στους τοπικούς δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων κ. Ιωάννης Αμαραντίδης. «Δυστυχώς η αδιαφορία και η έλλειψη ευαισθησίας εκ μέρους των αρμοδίων, οδηγούν στην παρακμή ενός «κοσμήματος» της Καστοριάς. Το μνημείο της γενοκτονίας το έχουμε για καμάρι εμείς οι Πόντιοι. Ουσιαστικά καταφέραμε εδώ στο Νομό μας να χτίσουμε ένα κενοτάφιο, του οποίου τα αποκαλυπτήρια είχαμε την τιμή να κάνει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα ευαισθησία από τα νέα κύτταρα της κοινωνίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων κ. Ιωάννης Αμαραντίδης.

 Η προσπάθεια καταστροφής του μνημείου, αποτελεί ιερόσυλη πράξη δολιοφθοράς και επονείδιστη πράξη άρνησης των ιστορικών γεγονότων. «Είναι επιτακτική ανάγκη» τόνισε ο Πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων, «να μην απολέσουμε τον αυτοσεβασμό μας ούτε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Στο πλαίσιο αυτό», όπως είπε, «ο Δήμος Καστοριάς θα πρέπει να επιδιώκει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις στα μνημεία, που θα τα διατηρούν και θα τα αναδεικνύουν χωρίς όμως να αλλοιώνουν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά τους».

 «Η εικόνα αυτή δεν είναι η αρμόζουσα και πρέπει να αλλάξει. Οι πράξεις είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης σεβασμού για τη δημόσια περιουσία. Στην προσπάθεια να διασωθούν τα μνημεία και να μη δεχθούν άλλους βανδαλισμούς, απαιτείται και η βοήθεια των συνειδητοποιημένων πολιτών που θα πρέπει να καταλάβουν την αξία της δημόσιας περιουσίας, την οποία ουσιαστικά πληρώνουμε όλοι μας.

Είναι κοινή παραδοχή πως η προστασία της εθνικής και της τοπικής μας ιστορίας είναι υποχρέωση όλων μας. Για αυτό θα παρακαλούσα πολύ τους γονείς να συνετίσουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να μην γράφουν πάνω στο μνημείο. Αυτά είναι παιδιά και μπορούμε να τα συγχωρήσουμε» κατέληξε ο κ. Αμαραντίδης.
Πηγή: Φούιτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου