Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017

Ο ΠΟΝΤΟΣ… «ΦΛΕΓΕΤΑΙ»!!! (βίντεο)


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Νέες συγκρούσεις σημειωθήκαν αυτές τις μέρες στην ευρύτερη περιοχή της Κερασούντας του Πόντου, γεγονός που δείχνει ότι η περιοχή αυτή φλέγεται και για τον λόγο αυτό η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει και νέες ενισχύεις της Στρατοχωροφυλακής για να αντιμετωπίσουν το ανταρτικό κίνημα που όλο και μεγαλώνει με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Σύμφωνα με τα ιδία τα τουρκικά ΜΜΕ, στην περιοχή Yağlıdere ένα γκρουπ από αντάρτες με την ονομασία «Roşad Ankara» υπό την αρχηγεία δυο ανταρτών με το όνομα Rahman Sümer και Barış Öner που του έχουν δώσει το ψευδώνυμο «Türk Tarık», δηλαδή ο «Τούρκος Ταρίκ», εχουν προσβάλλει τις δυνάμεις της Στραοχωροφυλακής και ακολούθησαν κυριολεκτικά μάχες στα ορεινά δύσβατα μέρη του Πόντου.

Aπόφαση για το θέμα αυτό δεν έχει ληφθεί, καθώς υπάρχει προβληματισμός στο  οικονομικό επιτελείο, αφού μία νέα επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλους εκείνους που δήλωσαν τα πραγματικά τους εισοδήματα, τους πλήττει για μία ακόμη φορά, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο όλους εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Aξίζει να σημειωθεί ότι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες, δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχουν στην κατοχή τους μεγάλες και πολυτελείς κατοικίες, καθώς και ακριβά αυτοκίνητα. Στο υπουργείο Oικονομικών υπάρχουν σκέψεις η έκτακτη εισφορά, αν τελικά επιβληθεί, να αφορά όχι το δηλωθέν εισόδημα, αλλά αυτό που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ανάκληση
Eν τω μεταξύ, ο Aν. Λοβέρδος, επιχειρώντας να ανακόψει το κύμα των μαζικών συνταξιοδοτήσεων, δήλωσε πως «δεν θα αλλάξει τίποτα για όσους θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα» και πως θα δοθεί η δυνατότητα να ανακαλέσουν τουλάχιστον εντός μηνός τις αιτήσεις συνταξιοδότησής τους. Aκόμη, τόνισε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα ισχύσει από το 2018 και πως το 2020 θα υπάρξει αυτόματη αύξηση και του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, του 65ου εφόσον υπάρχει αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

O υπουργός επιβεβαίωσε ότι με ειδική διάταξη θα προβλεφθούν όριο 4% στις απολύσεις σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων, η καταβολή της αποζημίωσης λόγω απόλυσης σε 6 μηνιαίες δόσεις (εξετάζεται αν θα μειωθούν και πόσο τα ποσά της αποζημίωσης, όπως ισχύουν σήμερα, είπε), αλλά και η δυνατότητα να προβλέπονται με επιχειρησιακές συμβάσεις χαμηλότεροι μισθοί σε σχέση με τις αποδοχές της Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας…

Κλίμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων και ανασφάλειας προκαλούν οι επερχόμενες αλλαγές στις συντάξεις (με το νέο νόμο των υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Λοβέρδου) και στις εργασιακές σχέσεις (με τις ανατροπές σε μισθούς, ωράρια, απολύσεις και αποζημιώσεις που ήδη επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης). «Οι νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για το εύρος των αλλαγών που θα γίνουν, πυροδότησαν ένα ανεξέλεγκτο κύμα φυγής», αποκαλύπτει στην «Η» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Ταμεία Θ. Τσιακανίκας.

Αλλαγές
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης άρχισαν να κατατίθενται μαζικά μετά την πλήρη αλλαγή γραμμής των συναρμόδιων υπουργών, οι οποίοι έως και πριν από λίγες ημέρες βεβαίωναν ότι δεν θα θιγεί όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις οι αιτήσεις στο σύνολό τους ενδέχεται να φτάσουν φέτος τις 100.000 προκαλώντας δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος στα Ταμεία (περί τα 2 δισ. ευρώ) και μεγάλες λειτουργικές αρρυθμίες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εργαζομένων στα Ταμεία, στην? ουρά για άμεση συνταξιοδότηση μπήκαν:

Ασφαλισμένες στο Δημόσιο που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχοντας συμπληρώσει τόσο τα απαιτούμενα για τη συνταξιοδότηση έτη υπηρεσίας όσο και το όριο ηλικίας. Πολλές από τις αιτήσεις αφορούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προαναγγείλει την αύξηση των σχετικών ορίων από τα 50 και 55 έτη, ανάλογα με την κατηγορία, στα 60 οδηγώντας στην έξοδο όσες μπορούν να εισπράξουν τη μειωμένη σύνταξη.

Ασφαλισμένοι στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και στα ειδικά ταμεία που έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης είτε με 35ετία είτε με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Μητέρες ανηλίκων για τις οποίες ξεκινά την 1/1/2011 η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 55 έτη, καθώς και μητέρες με 3 παιδιά που σήμερα συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο με 20 έτη εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.

Ενστολοι που έχουν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Πλήρης σύγχυση, τέλος, επικρατεί για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, το χρόνο εφαρμογής του μέτρου και την επέκτασή του στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο (επιδεινώνοντας τις προϋποθέσεις του ν. Ρέππα που μειώνει έως το 2017 από 80% σε 70% το ποσοστό αναπλήρωσης).

Απογραφή στο Δημόσιο

Hμέρα απογραφής δημοσίων υπαλλήλων προανήγγειλε από το βήμα του digital economy forum που διοργάνωσε ο ΣEΠE, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Oπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η ημερομηνία θα καθοριστεί από το υπουργείο Oικονομικών και θα είναι μέσα στο 2010, ενώ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα βρίσκονται μέσα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα δημιουργηθούν δεν θα πληρωθούν.

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και σημαντικών αλλαγών στο κράτος, πολλές από τις οποίες θα υλοποιηθούν μέσα από την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Kαταθέτουν τα χαρτιά τους…

Aσφαλισμένες στο δημόσιο που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχοντας συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη υπηρεσίας και το όριο ηλικίας. Πολλές από τις αιτήσεις αφορούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Aσφαλισμένοι που έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης είτε με 35ετία είτε με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας

Mητέρες ανηλίκων για τις οποίες ξεκινά την 1/1/2011 η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 55 έτη καθώς και μητέρες με 3 παιδιά που σήμερα συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο με 20 έτη εργασίας χωρίς όριο ηλικίας.

Eνστολοι που έχουν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

ΠΗΓΗ
" data-medium-file="" data-large-file="" class="aligncenter wp-image-29571" src="https://i1.wp.com/nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2017/11/5a18016c2269a23174e9893e-1.jpg" alt="" width="533" height="355" srcset="https://i1.wp.com/nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2017/11/5a18016c2269a23174e9893e-1.jpg?zoom=2 1.5x" scale="1.5" style="clear: both; display: block; margin: 1.5em auto; max-width: 100%; height: auto;">

Όπως αναφέρεται από την Άγκυρα, οι επιχειρήσεις κατά των ανταρτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ όλη η περιοχή θυμίζει εμπόλεμη περιοχή με τις συνεχείς ένοπλες συγκρούσεις με τις ανταρτικές ομάδες.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου